Apelsīnu marmelāde

Kurš gan nemīl apelsīnu marmelādi? Rūgtā un saldā garša ir ideāli piemērota grauzdiņiem, smalkmaizītēm un visam citam, ko vien varat iedomāties. Marmelādi gatavo no apelsīniem, cukura un ūdens, dažreiz pievieno arī citas sastāvdaļas, piemēram, citronu vai greipfrūtu. Vārds “marmelāde” cēlies no franču valodas vārda “cidoniju ievārījums”, un sākotnēji tas apzīmēja augļu konservēšanas veidu, kas gatavots no cidonijām. Tomēr mūsdienās vispopulārākais marmelādes veids ir apelsīnu marmelāde. Ja nekad neesat to izmēģinājuši, jūs gaida neaizmirstams baudījums!

Apelsīnu marmelāde sastāvdaļas:

  • 1 kg apelsīnu
  • 20 g cukura
  • 1/2 citrona
  • 250 g ievārījuma cukura

Kā pagatavot Apelsīnu marmelāde:

  1. Trijiem apelsīniem norīvē miziņas, tās apber ar cukuru un aplej ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens, liek vārīties.
  2. Pavāra 2 minūtes, līdz cukurs izkūst un kļūst sīrupains.
  3. No visiem apelsīniem (arī norīvētajiem) izspiež sulu un lej mērtraukā.
  4. Pievieno sulu, kas izspiesta no puscitrona, – kopā ar apelsīnu sulu jābūt 3/4 litra. Ja ir mazāk, pielej ūdeni.
  5. Tad sulu lej katlā, pievieno cukuru un maisot uzvāra. 4 minūtes pavāra nelielā karstumā un sapilda trauciņos.